“Destinul imparte cartile, dar Omul este cel care joaca partida”

 

Vraja muzicii cuprinde sufletul omului atunci cand vocea provenita din suflet surprinde cele mai ascunse unghere ale inimilor noastre…la fel, vocea Ionelei Anghel Popa surprinde prin naturalete, frumusete dar si modulatiile specific oltenesti, astfel incat interpreta a reusit sa-si construiasca o identitate de sine statatoare in peisajul muzical autohton . Nascuta in comuna Podari, la data de 11.01.1981, aceasta  a-mbratisat inca de mica cantecul popular cu multa caldura si dragoste, simtind fiorul unic al traditiei populare si atasamentul fata de cantec, insuflat chiar de parintii sai, care i-au aratat intotdeauna atat frumusetile vietii, cat si greutatile ei.

Prin daruirea profesionala si cariera artistica de care se bucura in prezent, Ionela Anghel Popa da cantecului popular valente importante, aducand mangaiere sufleteasca, bucurie, speranta, traire si voie buna.

Bogatia spirituala a locurilor natale, simplitatea oamenilor au avut intotdeauna o importanta covarsitoare pentru  artista, aceasta considerandu-le o sursa importanta de inspiratie folclorica, dovada fiind cantecele sale desprinse din realitatea cotidiana si viata de zi cu zi a oamenilor simpli. Ionela Anghel Popa stie sa-si apropie oamenii prin intermediul cantecului, dar si prin vitalitatea si tenacitatea de care da dovada, seriozitate si o vointa bine determinata. Interpreta si-a slefuit stilul si repertoriul propriu, viata invatand-o sa pretuiasca fiecare clipa de bucurie si sa-i bucure si pe altii, daruindu-le din prea plinul sufletului ei.

 

Drumul artistic s-a concretizat prin obtinerea – Premiul III la Festivalul Maria Tanase, ed a XV-a, anul 1999, precum si prin participarea la cursurile Scolii Populare de Arta Grigore Gabrielescu(absolvita in anul 2000).

Fiecare cantec al indragitei interprete poarta amprenta sa personala, amprenta omului hotarat, ce iubeste viata si oamenii. Experienta aristica  este reflectata de cantecele sale adunate de-a lungul timpului pe albume, precum:

  • 2000 – Of neiculita craiovean,
  • 2001 – Vol. 1 – Hai barbate, hai sa bem,
  • 2001 – Vol. 2 – Banii si mandrutele,
  • 2002 – Vol. 3 – Aseara la birt in sat,
  • 2003 – Vol. 4 – Canta omule cu mine,
  • 2004 – Vol. 5 – De la carciuma beat vin,
  • 2006 – Vol. 6 – Doua muieri am tinut,
  • 2008 – Ionela Anghel Popa cu Nelu de la Craiova – De-ar fi viata ca o carte. 

 

Anul 2015 i-a adus artistei implinirea lucrului bine facut, prin aparitia albumului” Mai bine taci si le faci”, cantecele de pe acest album aducand izul simplitatii, al dorului, al dragostei, al jocului, imbinand armonios coordonate umane esntiale. Contopirea dintre frumusetea interiorului si lumea exterioara , ii da Ionelei Anghel Popa posibilitatea sa se adapteze usor la noutatile vremurilor pe care le traim.

Prin talent, staruinta si munca, Ionela Anghel Popa reuseste sa atinga culmile succesului si sa surprinda acel fior de frumos din noi, purtand cu drag stindardul muzicii populare oltenesti. Mesagera a cantecului popular, Ionela Anghel Popa creeaza prin muzica emotie,  impartaseste trairi si sentimente, fiind adepta dictonului: “ Adevarata maretie si noblete a unui om se masoara prin forta sentimentelor stapanite, nu prin forta sentimentelor care il stapanesc”.